خواص اسید فسفریک خوراکی
ارتوفسفریک اسید که با نام اسید فسفریک خوراکی شناخته میشود اسید مایع است. این اسید شفاف، غیر فرار و غیر سمی بوده و رنگ و بو ندارد. E338 شماره بینالمللی است که به این اسید داده شده است. اسید فسفریک جزو اسیدهای ضعیف دستهبندی میشود. دلیل این امر این است که نسبت به برخی اسیدهای قوی مانند اسید سولفوریک از اثرات مخرب کمتری برخوردار است.
با وجود اینکه این اسید در دسته اسیدهای ضعیف قرار دارد میتواند باعث تحریک و خوردگی پوست، چشم و سایر غشاهای مخاطی در بدن شود. این خواص در نمک این اسید کمتر دیده میشود. H3PO4 فرمول شیمیایی این اسید است که جزو دسته اسیدهای غیرآلی یا معدنی قرار میگیرد.
اسید فسفریک خوراکی نمونه رقیق شده این اسید است که طعم دلپذیری دارد. همین ویژگیها و خواص باعث میشود که از این اسید به عنوان افزودنی در مواد غذایی استفاده شود. یکی دیگر از دلایل استفاده از این اسید در مواد و صنایع غذایی این است که برای سلامتی انسان مضر نیست. از این اسید برای تنظیم میزان اسیدی بودن مواد غذایی از جمله مرباها، گوشتهای فرآوری شده، ژله، مخمرها، پنیر، ادویهجات، چاشنیها و کنسروها استفاده میشود.
خواص اسید فسفریک خوراکی تنها به این موضوع ختم نشده و در صنایع غذایی و دارویی از آن به عنوان ماده نگهدارن، طعم دهنده و بهبود دهنده نیز استفاده میکنند. یکی از ویژگیهای اسید فسفریک این است که میتواند ترکیبات متنوعی از استرهای آلی را تشکیل دهد که در فرایندهای بیوشیمیایی از اهمیت زیادی برخوردار است. به عنوان ماده محرک در تهیه پنیر و آنتی اکسیدان برای حفط کیفیت سبزیجات از دیگر کاربردهای اسید فسفریک خوراکی است.